Czwartek, 25 Kwiecień 2024, imieniny: Marek, Jarosław, Wasyl

Na przekór grypie – zdrowie na talerzu

Fotolia 70863236 XS

 

Sezon grypowy w pełni. Lekarze w województwie łódzkim przyjmują po 40-50 osób dziennie, a rekordziści nawet 60. Podpowiadamy jak bronić się przed zachorowaniem na grypę, stosując się do kilku prostych zasad dietetycznych.

 

Półki w aptekach uginają się pod ciężarem suplementów i leków na infekcje grypowe, które mają nas w ciągu kilku godzin postawić na nogi. Jednak wiele osób zmuszonych jest odwiedzić gabinet lekarza i skorzystać z jego pomocy, bo cudowne leki niestety nie działają tak jak w reklamach.

 

Oczywiście istnieją również naturalne, alternatywne dla suplementów sposoby radzenia sobie z infekcjami, ale również i one pozostają czasem bezsilne w przypadku, gdy nasz układ odpornościowy nie działa prawidłowo i nie potrafi zwalczyć choroby.

 

- Na odporność pracujemy przez cały rok i niestety zwiększenie ilości suplementów w okresie zachorowań na grypę nie daje nam gwarancji, że choroba nas ominie albo przebiegnie łagodniej – mówi Małgorzata Wasiak, dietetyk z Poradni Dietetycznej Strefa Light w Ozorkowie. - Jeżeli więc chcemy uniknąć choroby, a jednocześnie nie chcemy zostawić połowy pensji w aptece, musimy już dzisiaj zacząć troszczyć się o swój organizm i uzbroić nasz układ odpornościowy do walki z nieznośnymi wirusami.

 

Od czego zacząć?

 

Na pewno od przypomnienia sobie słów Hipokratesa „Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem a lekarstwo Twoim pożywieniem”.  Na początek wystarczy również kilka prostych zasad.

 

Jedz regularnie i w odpowiednich ilościach. Postaraj się również zaplanować posiłki na kolejne dni – pozwoli Ci to uniknąć przypadkowych, często niepełnowartościowych posiłków.

 

Wyrzuć z szafek i lodówek przetworzoną żywność – gotowe zupki, sosy, kostki rosołowe,  słodkie płatki, słodkie kakao, kiepskiej jakości wędliny, chipsy, paluszki, sklepowe ciasteczka, czekoladki i wszystko, w składzie czego są konserwanty, barwniki, polepszacze smaku i substancje, których nazw nie jesteśmy nawet w stanie przeczytać.

Warto też pożegnać białą mąkę i jej przetwory: pieczywo, makarony itp. A zamiast nich zaopatrzyć się w kasze, brązowy ryż, komosę ryżową, amarantus.

 

Postaraj się zjeść codziennie jeden ciepły posiłek. Jeżeli cały dzień jesteśmy poza domem, to na śniadanie świetnym rozwiązaniem będzie owsianka lub jaglanka z orzechami i suszonymi owocami, jajecznica lub omlet, a na kolację rozgrzewająca, dobrze doprawiona zupa krem. Pamiętaj o odpowiedniej ilości białka, które znajdziesz w mięsie, rybach, jajkach, warzywach strączkowych, produktach mlecznych.

 

Postaw na warzywa i owoce, które są kopalnią antyoksydantów – substancji o działaniu zwalczającym wolne rodniki. W okresie letnim mamy nieograniczone możliwości, ale zimą jest już trochę trudniej, bo świeże warzywa nie smakują tak dobrze jak w pełni sezonu. Ale oczywiście nie jest to niemożliwe – marchewka, buraki, kapusta, brukselka, papryka, natka pietruszki, jabłka, gruszki - nawet zimą smakują pysznie. Dodatkowo można skorzystać z warzyw i owoców mrożonych lub z  przygotowanych latem przetworów. Nie zapominaj o zdrowych tłuszczach, które znajdziesz w orzechach, pestkach dyni, ziarnach słonecznika, awokado, dobrej jakości olejach.

 

Zamień słodkie napoje i kartonowe owocowe soki na wodę (najlepiej z cytryną i imbirem) i soki świeżo wyciskane (najlepiej samodzielnie) lub ziołowe herbatki (np. z pokrzywy).

 

Jeżeli do tego zapewnisz sobie odpowiednią ilość snu i ruchu na świeżym powietrzu, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że jesień i zimę przetrwasz w zdrowiu.

 

Małgorzata Wasiak, Poradnia Dietetyczna Strefa LightPoradnia Dietetyczna Strefa Light


+ 0
+ 0

    Dodaj Komentarz...

    Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

    Kalendarz

    Kwiecień 2024
    P W Ś C Pt S N
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30

    Fotolia 29603245 XS

    TOM-MED
    95-100 Zgierz,
    ul. 1-go Maja 2a
    tel. 42 715-08-50
     
     
     
     
    Działamy na rynku od 2001 roku. W ofercie sklepu posiadamy bogaty wybór m.in. profesjonalnego sprzętu ortopedycznego i rehabilitacyjnego. Reallizujemy wnioski w ramach umowy z NFZ. Naszym Klientom zapewniamy dowóz zamówionych  produktów do domu. Serdecznie zapraszamy.

    Fotolia 22133512 XS

    Prywatny Gabinet Lekarski
    Ozorków,
    ul. Sikorskiego 32/13
     
    Wykonujemy bezpłatne badania uczniów i studentów do szkół ponadgimnazjalnych i wyższych - umowa z Urzędem Marszałkowskim.

    Natężenie ruchu